In de tanden van de ergste financiële crisis in levende herinnering, BBC zakelijke redacteur Robert Peston onderzoekt hoe de wereld tot dit punt kwam en hoe de kolossale onevenwichtigheden in de wereldeconomie de UK verstoren.
In dit eerste van twee programma's Peston onderzoekt hij, hoe dertig jaar geleden, gewichtige beslissingen werden genomen die de vorm van de wereld waarin we leven op de dag van vandaag. In China, Deng Xiao Ping opende het land voor buitenlandse kapitalisten, in Groot-Brittannië en Amerika, de vrije markt revolutie werd ontketend door Margaret Thatcher en Ronald Reagan. The Party's Over vergelijkt het leven van de werknemers in een Chinees bedrijf met hun collega's in Groot-Brittannië.
Robert Peston interviewt bankiers, politici en economen, en concludeert dat de boem waarvan we hebben genoten van voor de crash was gebaseerd op een illusie, en dat de wereld economie is nu zo uit balans dat we in het Westen een ontnuchterende wake-up call hebben.
In het tweede programma Peston vraagt hoe Groot-Brittannië kunnen concurreren op de nieuwe economische wereldorde. Na jaren van leven boven onze stand van het land moet zeker om zichzelf te spenen uit de consumptiemaatschappij, maar dit bedreigt onze retail afhankelijke economie. In Duitsland is het model van spaarzaamheid en investeringen, ver van de quick buck mentaliteit van de City of London, heeft een krachtige productie en export van de economie dat Groot-Brittannië, ooit zo trots is op zijn moderne financiële aanpak, is wanhopig te imiteren.
Het is een lange weg naar herstel van het evenwicht in het Britse model en met de Eurozone crisis nog steeds bedreigend verdere financiële armageddon, Peston vraagt of we in tientallen jaren, in plaats van jaren, van zwakke groei. Met interviews met senior economen, bankiers en politici, maar ook de gewone mensen in verschillende landen, die voor hun levensonderhoud afhankelijk van de uitkomst van deze enorme economische herschikking van de wereld.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten