zaterdag 24 maart 2012

Hoe de financiele wereld de goudprijs beinvloed: voor eigen belang?

De val van de goudprijs gelijk met de speech van Ben Bernanke was geen toeval.
Het bleek dat de grote banken perfect in lijn met de speech de markt overvoerden met verkooporders.
Verkooporders vanuit nieuwe shortposities die daarmee werden ingenomen.
De goudprijs daalde 100 dollar per ounce en daarmee was hun opzet weer geslaagd.
Ik schreef al vaker dat speculanten in de goudmarkt geen rol hebben omdat je niet moet speculeren in een markt waarin enkele grote partijen een enorme invloed hebben.
Wat de grote banken deden, was de markt weer enkele weken terug zetten. Veel meer dan dat was het niet. De vraag naar goud als vervanging van spaargeld en de vraag naar goud vanuit China en India blijft bestaan. De onderliggende trend is dus nog altijd een stijgende prijs. We weten alleen dat op heel specifieke momenten de banken zullen ingrijpen en de prijs proberen terug te zetten.
Het feit dat de shortpositie enorm was afgenomen was achteraf gezien al een aanwijzing dat daarmee hun munitievoorraad voor de banken weer was toegenomen.
De banken kunnen door hun enorme hoeveelheid van de Centrale Banken gekregen cash geld op heel korte termijn met een enorme hoeveelheid aan goud short gaan. Het vervelende moment voor hen ontstaat pas als onverwachts de kopers van dat papieren goud ineens het lef gaan hebben het goud op te vragen.
Helaas wordt dat niet gedaan. Mogelijk omdat degenen die vorige week kochten ook banken zijn…

Geen opmerkingen: