maandag 5 maart 2012

Ondernemers zijn onze regeringsleiders beu aan het worden.

Opmerkelijke uitspraken van een Belgische ondernemer.
Julien de Wilde is de voormalige CEO van Agfa-Gevaert. Hij deed recent enkele opmerkelijke uitspraken:
De Wilde: “Ik ben heel cynisch geworden, de jongste twee jaar. Waar ik echt van droom, is dat in dit land, vooral in de socialistische familie, een Deng Xiaoping opstaat die zegt ‘ I don’t care dat de kat grijs is of zwart of wit, zolang ze maar muizen vangt’.”
Etienne is blijkbaar de zwakke politieke generatie zat. Ik ben het volkomen met hem eens, zoals ik gisteren al in dit artikel liet weten.
Etienne gaat verder:
“Nu hebben we leidinggevende mensen, vooral in de socialistische familie, maar tot op zekere hoogte ook daarbuiten, die wachten tot iemand de muis brengt. We hebben dringend iemand nodig die toelaat dat er initiatief wordt genomen, een leider die aan heel België zegt ‘ga muizen vangen’. En apprecieer diegene die muizen vangt, laat die rijk worden als die muizen vangt. Als je nu hoort wat sommige politici zeggen, is iemand die vandaag onderneemt blijkbaar een bandiet. Ook managers die hun nek uitsteken, worden steeds meer aangevallen. Het is heel erg.”
Ik kan niet anders zeggen dat hij gelijk heeft… Behalve als we het hebben over de financiële sector. Die managers zijn inderdaad bandieten en hun loon is een bankroof. Voor de rest zijn de uitspraken van Etienne de Wilde me uit het hart gegrepen. Ik vrees dat niet alleen België maar heel de Westerse wereld een ernstig en totaal tekort heeft aan politici en managers die een verschil kunnen maken. Het is ons aller schuld. Misschien zijn die mensen er wel, maar we verkiezen ze niet. We horen immers liever de mooie leugens dan de akelige waarheid.
Daarbij moeten we niet de fout maken die enkele generaties voor ons gemaakt is. Eind jaren dertig had men het in brede lagen van de bevolking ook gehad met de zwakke parlementaire democratie. Men besloot naar zo’n Deng Xiaoping op zoek te gaan en in Duitsland kregen ze vervolgens Hitler. Dat is het gevaar dat we lopen. We moeten dus wel alert blijven. Niet iedereen die het ‘anders’ wil doen zal ook zo’n groot leider als Deng blijken te zijn.

Geen opmerkingen: