donderdag 28 maart 2013

Russisch geld verdween op 1 dag uit Cyprus.

Nu weet je direct waarom de Russen zich zo kalm hielden bij het bankprobleem in Cyprus.

Nogmaals: de kleine man is altijd het slachtoffer. SCHANDALIG.


Terwijl de Cypriotische Stavros-met-de-Pet de voorbije dagen verplicht moest aanschuiven bij de geldautomaten om uiteindelijk nog 100 euro van zijn rekening te kunnen bemachtigen, transfereerden Russische oligarchen - net die mensen die de EU eens een lesje wilde leren -  probleemloos miljoenen euro’s vanuit Cypriotische bankfilialen in Londen naar andere oorden.
'Niemand weet exact hoeveel geld de Cypriotische banken heeft verlaten en waar het naartoe is. Wel wordt nu duidelijk dat de Londense filialen van de twee banken in het centrum van de crisis -  de Bank of Cyprus en de Laïki Bank - de ganse week open bleven en geen beperkingen op de afhalingen hadden geplaatst. Bank of Cyprus is ook voor 80% eigendom van de Russische Uniastrum Bank, die geen beperkingen op afhalingen in Rusland plaatste.'
Russen zouden in totaal 22 miljard euro in Cyprus geparkeerd hebben staan, een derde van alle deposito's op het eiland en meer dan het bbp van het land. Volgens de Duitse inlichtingendienst BND zou Cyprus 80 oligarchen de Cypriotische nationaliteit hebben toegekend voor 'bewezen diensten' aan het eiland, waarbij ze dezelfde rechten als EU-burgers kregen.

Maar het geld dat ze niet bij de banken in Cyprus konden ophalen, konden ze zonder problemen afhalen bij de buitenlandse vestigingen van diezelfde banken.

Ondertussen raakte ook bekend dat Letland - een kandidaat voor toetreding tot de eurozone - door de EU werd gewaarschuwd geen Russisch geld uit Cyprus te accepteren.

Moraal van het verhaal: niet 'die slechte Russische miljardairs' zijn de grote verliezers van het weekeinde; wel de kleine, lokale kmo’s en andere gematigd rijke Cyprioten, die geen kant meer op konden. Nu Russisch geld verdwenen is, zullen de twee voormelde banken enkel nog op het nog niet versluisde geld beslag kunnen leggen en dat is voornamelijk eigendom van Cyprioten en rijkere expats.

Een les in nieuwe monetaire real-politikschrijft Zero Hedge: een ganse natie die een groep rijken naloopt wordt uiteindelijk door diezelfde rijken het faillissement ingeduwd.
De Russen werden niet enkel gecharmeerd door het mediterraanse klimaat, maar ook door de lokale bedrijfsbelasting van 4%. Cyprus fungeerde dan ook jaren lang als een grote witwasstraat voor Russisch misdaadgeld. Zowel de Russen als de Cypriotische regering vaarden jarenlang wel bij deze witwascarrousel.
Maar nu komen die Russen nooit meer terug...

Geen opmerkingen: