zondag 17 maart 2013

Spaargeld is niet langer veilig meer of denk je van wel.


Cyprus krijgt als vijfde land in de EU een "bail-out". 10 miljard euro voor een land met 1,1 miljoen inwoners.
Het bijzondere is echter dat Europa Cyprus dwong om de spaartegoeden van de depositohouders aan te spreken. Wie minder dan 100.000 euro op een rekening heeft staan, verliest in één klap 6,75%. Bedragen boven de 100.000 euro zien zelfs 9,9% wegvloeien.
Van een trendbreuk gesproken!
Tot op heden heeft Europa er letterlijk alles aan gedaan om de spaarder maximaal te beschermen. De garanties werden overal in Europa opgetrokken tot 100.000 euro en de bevolking kreeg de impliciete garantie dat iedere bank gered zou worden.
Toen vorig jaar het Europees banksysteem dreigde om te vallen, beloofde Draghi zelfs onbeperkte middelen beschikbaar te maken om PIGS-papier op te kopen. De spaarder was opnieuw gerustgesteld. Zijn geld bij de bank was veilig.
Tot dit weekend alles werd omgegooid in Cyprus. Alle inspanningen van de voorbije jaren werden hier tenietgedaan door één simpele beslissing.
En voor wat? Voor de magere 5,8 miljard euro die dit kan opleveren? Dat verdwijnt toch in het niets in het geheel der dingen!
Je zou kunnen stellen dat het "maar" om 6,75% of 9,9% gaat. Dat is ook zo. Vandaag.
Belangrijker is echter de boodschap die je als spaarder krijgt. Zal bij toekomstige reddingsoperaties de spaarder opnieuw moeten bijdragen? En misschien worden de heffingen dan groter? Terechte vragen, me dunkt.
Vragen die vanaf morgen in Griekenland, Spanje en Portugal gesteld worden. Ik kan me voorstellen dat zij opééns heel anders aankijken tegen hun spaargeld.
Europa heeft nu immers getoond bijzonder ver te willen gaan om de euro te redden. Niets of niemand is nog veilig.
Hetgeen we in Cyprus zien gebeuren, is in ieder geval een "game-changer" van jewelste. De onrust zal toenemen en probeer dan de bevolking nog maar eens gerust te stellen dat het spaargeld veilig is. Met deze beslissing verliest men alle geloofwaardigheid.
De euro kan best klappen krijgen de komende maanden. Spaargeld zal opnieuw in beweging komen. Het zal stromen van de PIGS-landen naar Duitsland, maar ook naar Zwitersland en waarschijnlijk de Verenigde Staten.
En uiteraard richting goud. Goud wordt nu opééns een heel aantrekkelijk alternatief voor spaargeld. Spaargeld wordt hier eigenlijk dood geklopt. Niet alleen verlies je jaarlijks enkele procenten aan inflatie die niet door rente gecompenseerd wordt, maar nu komt daar ook nog de vrees bij dat de overheid het zomaar van je zal afnemen.
Bye: Maarten Verheyen.

Geen opmerkingen: