Kleine windmolens zijn in Vlaanderen niet welkom.
Jullie weten toch dat bijna al de windparken in Belgie in handen zijn van enkele ex ministers. Dan hebben ze dit in enkele corperatieve vennootschappen gestopt om het niet laten op te vallen. Particulieren mogen dan voor een klein bedrag wat aandelen kopen om zogezegd ook aan groene energie te helpen en krijgen hier dan 6 % voor uitgekeerd op jaarbasis. Je ziet toch: waar kan je de dag van vandaag 6 % krijgen, dat is hun uitleg dan. Van wat klein zak geld mag je mee genieten, maar de rest is voor de grote jongens. Ik noem dit legale curruptie.
Particulieren die een kleine windmolen willen oprichten, krijgen in Vlaanderengeen vergunning. De vraag naar kleine windturbines is nochtans groot.
IN Groot-Brittannië is de overheid zopas gestart met een campagne ,,micro-opwekkingvan energie'' (micro-generation). Gezinnen en particulieren worden aangemoedigdeen eigen windmolen (of zonnepanelen) op hun huis te plaatsen om het aandeelaan hernieuwbare energie in het totale elektriciteitsverbruik te vergroten.
De situatie in Vlaanderen is omgekeerd: talrijke particulieren vrageninformatie over kleine windturbines en bedrijven proberen ze te verkopen, maarde overheid ligt dwars: haast niemand geraakt aan een bouwvergunning om eenparticuliere windturbine te plaatsen. De firma's die ze aanbieden, krijgen hunmolens in Vlaanderen nauwelijks verkocht.
,,In Nederland kun je iets realiseren door je aan de regels te houden'', zegtJohan Kuikman, zaakvoerder en molenontwerper van het Nederlandse bedrijf FortisWind Energy. ,,Maar in België zijn de vergunningen echt een verschrikkelijkprobleem. Ik ken maar enkele mensen die een molen hebben kunnen zetten, hoeweler heel wat aanvragen werden ingediend.''
Het ventilatiebedrijf Renson in Waregem heeft drie turbines van Fortis WindEnergy op zijn dak. Die leveren tien procent van de elektriciteit voor het kantoorwaar een zeventigtal mensen werkt. Om binnen de opgelegde bouwhoogte te vallen,moesten de turbines lager geplaatst worden dan gepland, waardoor hun rendementeigenlijk te klein is.
De verkoop aan particulieren verloopt in Vlaanderen uiterst moeizaam. Ook bijandere firma's klinkt de klacht dat geïnteresseerden afhaken omdat ze opvergunningsproblemen stuiten.
Aan publieke interesse is er nochtans geen gebrek. ,,Drie jaar geleden hielp ikmee aan een aprilgrap op de radio'', vertelt Chris Derde van Wase Wind, eenbedrijf dat grote windturbines plaatst. ,,We verkondigden dat de Vlaamseregering honderd kleine windturbines gratis weggaf aan particulieren. Er kwammassaal veel reactie. Er is duidelijk vraag naar dergelijke installaties.''
,,Het jongste halfjaar stellen steeds meer particulieren ons vragen over kleinewindturbines'', ervaart ook Mark Draeck, beleidsverantwoordelijke Windenergievan het Energieagentschap van de Vlaamse overheid. Maar in Vlaanderen zijnhooguit een tiental dergelijke turbines in gebruik, zo blijkt uit cijfers vande Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (Vreg).
,,Voor grote windturbines op industriële schaal zijn er duidelijke milieu- enstedenbouwkundige voorschriften'', verklaart Draeck. ,,Maar die zijn er voorkleine turbines niet. Misschien moet de wetgeving verfijnd worden.''
Voor particuliere zonnepanelen zijn er regels; onder bepaalde voorwaarden zijnze vrijgesteld van een bouwaanvraag. En subsidies zoals voor de aanschaf vanzonnepanelen zijn er voor de kleine windturbines ook niet. Wel krijgeneigenaars per 1.000 kilowattuur een groenestroomcertificaat, dat vandaagongeveer 110 euro waard is.
,,We zouden het natuurlijk een goede zaak vinden als er meer groene stroomgeproduceerd wordt'', zegt Draeck. ,,Maar Ruimtelijke Ordening gaat blijkbaarbehoedzaam met de aanvragen om. Daarin speelt wellicht het schrikbeeld van hetvroegere woud aan televisieantennes op de daken. De antennes zijn grotendeelsverdwenen, maar gaan we opnieuw in die richting als straks iedereen een molenop zijn dak zet?''
,,Er bestaat inderdaad geen specifieke reglementering voor particulierewindturbines'', bevestigt Stefaan Van Rossum van de dienst StedenbouwkundigeVergunningen van de Vlaamse overheid. Over de toelating wordt op lokaal niveaubeslist.
Gemeenten kunnen allerlei redenen aangrijpen om een aanvraag af te keuren,bijvoorbeeld dat een molen niet binnen de opgelegde bouwhoogte blijft, of doorte stellen dat hij in een woonwijk het residentiële uitzicht aantast, of opbasis van bezwaren van omwonenden. ,,Ik zou eerlijk gezegd ook niet graaghebben dat mijn buur zo'n turbine in zijn tuin en in mijn zicht zet'', aldusVan Rossum.
In het dichtbebouwde Vlaanderen is de toekomst van microwindenergie misschiente zoeken in minder opvallende modellen, die tegen muren kunnen geïnstalleerdworden, of die bestaan uit draaiende rotorbladen in een koker. ,,Maar veel vandergelijke modellen zijn nog experimenteel en nog niet geoptimaliseerd voor eenmaximaal rendement'', zegt Johan Driesen, die aan de KU Leuven onderzoek doetmet kleine turbines.
,,De microwindturbines kennen een razendsnelle evolutie in andere landen. Ookin Nederland is men er veel meer mee bezig dan hier'', zegt Chris Derde vanWase Wind. ,,Met kleinschalige windmolens in combinatie met zonnepanelen zoudende gezinnen over tien of twintig jaar netto-elektriciteitsproducenten kunnenworden.''
In ontwikkelingslanden, op boten, campings en in afgelegen gebieden wordenkleine windturbines al courant gebruikt. Batterijen en zonnepanelen helpenwindstille perioden overbruggen.
Uit deze toestand blijkt weer maar eens hoe het kapitalisme gebaseerd is op hetafhankelijk maken van de consument, het liefst van al nog via basisbehoeftenwant aangezien iedereen die nodig heeft verzekeren ze een continuee instroomvan kapitaal. Die windmolentjes zal men op de duur toch niet kunnen blijventegenhouden hoor. Maar er zijn overduidelijk mechanismen die trachten teverhinderen dat de consument onafhankelijk energie zou kunnen gaan maken. Insommige sectoren heeft men zelfs verkregen dat het onafhankelijk produceren vankoopwaar zelfs per wet verboden werd teneinde de winststromen naar de grotebedrijven, multinationals te kunnen vrijwaren. Zo mag je bvb maar 5tabacsplantjes kweken. Bier mag je dan wel zoveel je wilt voor jezelf brouwen,maar je mag het niet verkopen.
Ook wie zelf energie opwekt (met zonnepanelen bvb ) mag indien hij teveel heeftdit niet aan zijn gebuur verkopen. Men mag het enkel aan deelectriciteitsmaatschappij verkopen. Jouw gebuur kan het dan van (mits winsterbij geteld natuurlijk) van hen terugkopen
Wake Up ! Hoe kunnen we overleven? Regeringsleiders - Media en de Super Rijken zijn ons aan het uitzuigen. Zo simpel als één plus één is twee. Middel klasse is aan het verdwijnen en de armen zullen het nog moeilijker krijgen. Dit is legale curruptie op het hoogste niveau. Doel van deze Blog: het delen en uitwisselen van ideen. Ons wijzer maken van wat er gaande is op deze wereld. Verstuur je ideen naar: slechtetijde@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten