maandag 27 februari 2012

De correcte definitie van " INFLATIE"......!!

Na mijn lange email van gisteren aan vrienden, waar ik het had over INFLATIE: hier nu een uitleg wat eigenlijk INFLATIE is. Waardat je kan zien dat mijn filosofie goed zat. Lees dit artikel AUB?


Sinds zijn lancering op 19 december heeft deze nieuwsbrief een vliegende start genomen. Meer dan tweehonderd mensen schreven zich er ondertussen al op in en de reacties op het Gratis Dossier Glaubensunwilligkeit blijven niet uit:

"‎Geweldig artikel! Helemaal mee eens. Het verbaast me met de dag steeds meer, dat er zo weinig mensen zijn die dit willen zien. Het is waarschijnlijk de angst voor het verlies van eigen vermogen en het dus daarom maar niet willen geloven wat er echt aan de hand is. Als je een jaar geleden sprak over het gevaar dat de Euro wel eens zou kunnen vallen, werd er hard om gelachen. Wat nu blijkt is dat mensen graag hun kop in het zand steken."

"Na het lezen van dit artikel voelde ik me letterlijk ziek. Ik had al lang het gevoel dat de overheid liegt over de euro, maar uw onderzoeksrapport legt zwart op wit uit hoe de leugen in elkaar steekt. Het maakt me eigenlijk kwaad, en tegelijk ook bang. Hoe zal de gewone burger dit overleven? Ik weet nog niet of ik naar uw congres kan komen (ik vind het een beetje duur), maar ik hou uw nieuwsbrief zeker in het oog! Veel succes!"

"Uw definitie van inflatie is origineel en tegelijk verassend. Ik ben zelf licentiaat in de economie, maar ik moet toegeven dat ik van de Oostenrijkse School nog nooit gehoord had. Zou dit deel uit maken van de Big Lie waar u over schrijft? In ieder geval zal ik uw tekst ook aan anderen bezorgen. Dit zou verplichte lectuur moeten zijn voor elke burger. Op YouTube heb ik ook enkele filmpjes ontdekt die de moeite waard zijn. Misschien heeft u er ook iets aan?"

Natuurlijk hebben we er iets aan! De baseline van SafeCapital is "Truth has value". En de waarheid blootleggen, dat is een hele klus, waarbij elke opmerkzame lezer kan helpen. Daarom hebben wij een Facebookpagina aangemaakt waar iedereen links naar goede YouTube-video's kan posten, alsook artikels en foto's. U zal hiervoor binnenkort nog een aparte uitnodiging krijgen.

Het voornaamste doel is mensen bewust maken van de correcte definitie van inflatie. De meeste mensen denken immers nog steeds dat inflatie een algemene stijging van het prijsniveau is, en dat de centrale banken er zijn om de prijzen stabiel te houden. Dat terwijl de werkelijkheid krak omgekeerd is. Door de verwisseling van oorzaak en gevolg nemen mensen totaal verkeerde beslissingen. Ze hopen hun geld veilig te kunnen stellen, maar steken in feite hun hoofd in de muil van de leeuw.

Neem nu de Belgische Staatsbons. Meer dan 275 000 mensen tekenden hierop in, voor een recordbedrag van 5,7 miljard euro. Dat wil zeggen dat die arme stakkers gemiddeld 20 000 euro van hun spaarboekje haalden, in de hoop een wat hoger rendement te halen dan de officiële inflatie. Wie nu een lagere rente dan 3,85 % aanvaardt, verliest geld. En dus lijkt een staatsbon die 4 of 5 % rendeert een goeie investering. Maar wat deze mensen niet weten, is dat de inflatie in feite veel hoger is, én dat de inflatie gedurende de looptijd van hun staatsbon nog zal toenemen.

Ten eerste meet de index helemaal niet de echte inflatie. Wat de index bijhoudt zijn prijsstijgingen van een arbitrair geselecteerde set aan goederen en diensten. Maar dat is niet de inflatie zelf. De prijsstijgingen zijn daar slechts een gevolg van. Er is maar één geldige definitie van inflatie, en dat is het opblazen van de geldhoeveelheid. Een verschijnsel van overheidsinterventie dus, en zeker niet iets dat in een volledig vrije markt zou voorkomen (we gaan hier in latere nieuwsbrieven nog op in). Terwijl men de mensen dus voorhoudt met griezelige precisie te weten hoe groot de inflatie is, leidt dit de aandacht alleen maar af van de echte vraag: hoeveel geld is er in de voorbije jaren "in de markten gepompt"?

Ten tweede zal de inflatie in de komende tijd enorm gaan toenemen. Vanaf mei vorig jaar is de ECB bezig met het opkopen van staatspapier van landen die over kop dreigen te gaan. Grieks staatspapier werd opgekocht. Italiaans. Spaans. En binnenkort koopt de ECB nog veel meer staatsschuld op. Met welk geld? Met vers gedrukt geld. Vorige week nog, leende de ECB 489 miljard euro uit aan meer dan 500 Europese banken. Geld dat eerst gespaard werd? Neen, nieuw, vers gedrukt geld. Dit moet tot vervelens toe herhaald worden, omdat mensen het simpelweg niet geloven.

De melk wordt dus steeds verder aangelengd, en wie dit niet doorheeft, is een vogel voor de kat. Ja, de pensioenen zullen betaalbaar blijven, maar de koopkracht van de euro's waarmee men die pensioenen uitbetaalt zal ook zienderogen gaan zakken. Er staan drama's voor de deur, en de meeste mensen lijken dat niet eens te beseffen.

Help ons daarom om die waarheid te verspreiden. Inflatie is niet het gevolg van een stijging van de olieprijs, of van slechte oogsten, noch van allerlei andere onzin die men ons probeert wijs te maken. Zo is de claim dat de prijs van het vlees stijgt omdat de Chinezen teveel vlees eten ronduit absurd. Dat zijn allemaal prijsschommelingen ten gevolge van vraag- en aanbodschokken. Inflatie is een monetaire term, en enkel een monetaire term: het is het bijdrukken van geld. Alle Keynesiaanse concepten van "vraaginflatie", "prijsinflatie" en "aanbodinflatie" zijn leeg en betekenisloos. Gooi ze overboord, want ze maken dat u verkeerde economische beslissingen neemt.

Info Enkel wie echt weet hoe het bancair en monetair systeem in elkaar zit, kan zich beschermen tegen de ramp die op komst is. Stuur deze mail daarom door naar vrienden en familie. Een stevige brok theorie in een wereld waar de meeste informatie voorgekauwde pulp geworden is, het lijkt ons het beste eindejaarsgeschenk ooit.



2012 wordt het jaar van het goud
In de voorbije weken heeft goud een ferme correctie laten zien, wat heel wat observatoren deed besluiten dat de goud-bubble nu toch echt wel aan het barsten is. Dit bewijst enkel hoe weinig de meeste financiële journalisten eigenlijk begrijpen van ons monetair systeem en hoezeer zij opgevoed zijn in de Keynesiaanse economische traditie.
De rol van goud is heel eenvoudig: het is de check van de vrije markt op de inflatie die de overheid veroorzaakt door het aangaan van schuld. Sinds 15 augustus 1971 is er namelijk niets meer dat ons geld nog dekt, behalve een claim op ander geld. Dat is de essentie van ons monetair systeem: om het te laten draaien moet steeds meer schuld gemaakt worden, om de intrest te kunnen terugbetalen op de onderliggende waarde. Die onderliggende waardes zijn overheidsobligaties. Geld is dus schuld, en schuld is geld. Dat is iets wat 99 % van de mensen maar niet kan vatten. En dat is ook de reden waarom goud niet begrepen wordt.
De vraag of de ECB in 2012 eindelijk zal beginnen met geld drukken verraadt een naïviteit die bewijst hoe effectief de propaganda van onze overheden tot nog toe geweest is. Al van bij zijn ontstaan drukt de ECB geld bij, en met name gemiddeld 16,8 % per jaar. De reden dat wij dit niet zo percipiëren is omdat het Europese monetaire systeem nog subtieler gebouwd is dan de Fed. Terwijl de Fed zonder verpinken rechtstreeks schuld koopt van de Treasury, heeft men bij de ECB nog een extra stap voorzien, die loopt via het circuit van de commerciële banken.
Dat zit zo. Vrije banken bestaan niet. Wie een bank opricht, wordt verplicht tot twee dingen. Het eerste is zich aan te sluiten bij Nationale Bank van elk land. En het tweede is overheidsobligaties aan te kopen die de Schatkist van dat land (of andere Europese landen) uitgeeft. De Europese Centrale Bank vormt het sluitstuk van dit systeem: willen de commerciële banken liquiditeiten krijgen om mee te werken, dan moeten zij hun eerder aangekochte overheidsobligaties in onderpand geven. En hier komt de kat op de koord: op het moment dat zo'n overheidsobligatie daadwerkelijk in onderpand wordt gegeven, wordt geld gecreëerd. Het mirakel van centraal bankieren is dus dat men in ruil voor het kopen schuld, geld creëert. En DAT, niets anders, is wat inflatie creëert.
Is de inflatie in voorbije jaren dan 16,8 % geweest? Natuurlijk niet. Het effect van monetaire injecties – een kortstondig verhoogde productie – moet natuurlijk ook in rekening gebracht worden. Er is niet enkel meer geld geweest dat dezelfde goederen najaagde, maar ook effectief een hogere productie die de toename van de geldhoeveelheid voor een stuk maskeerde. Dit effect, waarbij de algemene stijging van het prijsniveau een tijdlang geneutraliseerd wordt, blijft echter niet duren. Er is tijd gekocht, maar ook dat kost geld. Het is niet omdat je met een lijntje cocaine tien uur onafgebroken kunt presteren, dat je die roofbouw niet later betaalt. 2012 zal een jaar zijn van enorm snel stijgende prijzen. De prijs van goud zal daar één van zijn.
De officiële inflatiecijfers zullen dit natuurlijk verbergen. De index waar nu zoveel discussie over is, is een compleet irrelevant debat. De enige echte maat voor inflatie is de toename van de geldhoeveelheid. Aan de bron. Wat men bijdrukt. Op 1 september 1997 bedroeg de geldhoeveelheid in de eurozone 4 137 miljard euro. Veertien jaar later, op 1 augustus 2011 bedroeg die 9 755 miljard. Een toename van 236 % op 14 jaar tijd dus.
Wie de officiële index moet geloven kan niet verklaren waarom de "gevoelswaarde" van 50 euro vandaag pakweg de helft lager ligt dan tien jaar geleden. Wie 16,8 % neemt als jaarlijkse geldgroei, en de helft daarvan aftrekt wegens het hierboven geschetste neutralisatie-effect kan dat wel. Zo berekend is het veilig te stellen dat de echte inflatie in het afgelopen decennium ongeveer 8 à 9 procent per jaar bedroeg. Maar die zal niet zo laag blijven. Zoals reeds uitgelegd is het effect van een verhoogde productie – net als een verhoogde energie bij het nemen van drugs – maar tijdelijk. Na de high komt de down. En de down, die heet een ineenstortende economische groei, met daar bovenop nog eens een torenhoge inflatie.
Info2012 zal het jaar zijn waarin inflatie met zijn uitgestelde som aan krachten keihard zal aankomen. Niet enkel goud zal dus een vlucht nemen, maar de prijs van alles. Waar het in het komende jaar op aankomt, is niet het najagen van nog meer fiatgeld, maar het in stand houden van wat men heeft, gemeten in reële termen. Dit is geen tijd voor avonturen. Dit is een tijd voor SafeCapital.



Nog vijf dagen voor de vroegboekkorting afloopt
Op zondag 1 januari 2012 wordt de vroegboekkorting voor het congres afgesloten. Tot nog toe hebben slechts enkele mensen hier gebruik van gemaakt, hoogstwaarschijnlijk omdat men de kat uit de boom wil kijken tot net voor nieuwjaar.
Of omdat de prijs te duur is? Kan ook. Maar dan moet u zich eens bedenken wat u jaarlijks verliest door inflatie. 245 euro voor alle informatie over het beschermen van uw spaargeld in tijden van crisis? Waarschijnlijk de beste investering die u in jaren zal maken ...

Geen opmerkingen: