woensdag 15 februari 2012

De opkomst van Azie, de " EEUW " van Azie?

Het boek geeft te denken over onze plaats in de wereld. Iedere westerling zou dit boek eigenlijk moeten lezen om zijn eigen kijk op de wereld eens flink uit te dagen.

Geschreven door Prof. Kishore Mahbubani.

http://www.mahbubani.net/book3.html  
bekijk de videos: http://www.mahbubani.net/index.html
PDF file: http://www.mahbubani.net/articles/NRC-20080418-interviewMahbubani2.pdf 



Eeuwenlang, de Aziaten (Chinezen, Indiërs, moslims en anderen) zijn omstanders in de wereldgeschiedenis. Nu zijn ze klaar om mede-chauffeurs.
Aziaten hebben eindelijk begrepen, geabsorbeerd, en geïmplementeerd West-best practices op vele gebieden: van de vrije markt economie de moderne wetenschap en technologie, van meritocratie te sluiten van het recht. Ze hebben ook geworden innovatief op hun eigen manier, het creëren van nieuwe patronen van samenwerking niet gezien in het Westen.

Zal het Westen zich verzetten tegen de opkomst van Azië? Het goede nieuws is dat Azië wil repliceren, niet domineren, het Westen. Voor een goede afloop te ontstaan, moet het Westen sierlijk doen van haar dominantie van mondiale instellingen, van het IMF om de Wereldbank, van de G7 aan de VN-Veiligheidsraad.

 De geschiedenis leert dat de spanningen en conflicten hebben meer kans toen er nieuwe bevoegdheden komen.Ook dit kan gebeuren.  Maar ze kunnen worden vermeden als de wereld aanvaardt de uitgangspunten voor een nieuw mondiaal partnerschap uiteengezet in The New Asian Hemisphere.

Uittreksel van dit boek

De noodzaak om een ​​beter begrip van onze wereld te ontwikkelen is nog nooit zo groot geweest. We gaan nu een van de meest plastische momenten van de wereldgeschiedenis. De beslissingen die we nemen vandaag de dag zou kunnen beïnvloeden het verloop van de eenentwintigste eeuw. Maar het is duidelijk dat de wereldbeelden van de leidende westerse geesten gevangen zitten in de vorige eeuwen.  Deze geesten kunnen niet eens voorstellen dat de mogelijkheid dat zij kunnen hebben om deze wereldbeelden te veranderen naar de nieuwe wereld te begrijpen.Tenzij ze dat doen, konden we rampzalige beslissingen.

De beste illustratie van een rampzalige beslissing is de beslissing van de VS en het VK om Irak binnen te vallen in maart 2003. De Amerikanen en Britten hadden goedaardige bedoelingen: aan het Iraakse volk te bevrijden van despotische regel en in de wereld van een gevaarlijke man, Saddam Hoessein te bevrijden. Noch Bush noch Blair had kwaadaardige bedoelingen. Toch werden de mentale kaarten die zij brachten naar Irak te begrijpen verstrikt in een culturele context: de westerse mentaliteit. Veel Amerikanen werkelijk geloofde dat invasie van Amerikaanse troepen zou worden verwelkomd met bloemblaadjes gegooid op straat door Happy Irakezen.  Het idee dat een islamitisch land zou westerse militaire laarzen op haar grondgebied verwelkomen tart geloof.  De invasie en in het bijzonder de bezetting van Irak zal de geschiedenis ingaan als een van de meest mislukte operaties in de menselijke geschiedenis. Maar zelfs als het was goed uitgevoerd, was het gedoemd te mislukken.  In 1920, als secretaris voor de oorlog en lucht, kon Winston Churchill gebruik maken van gifgas aan de opstand van Koerden en Arabieren in Brits-bezette Irak te onderdrukken. Hij zei: "Ik ben een sterk voorstander van het gebruik van gifgas tegen onbeschaafde stammen." Als Blair had geprobeerd hetzelfde in 2005, zou hij zijn gekruisigd. The world has moved on from this era. De wereld is geëvolueerd van deze tijd. Sadly, Helaas hebben de westerse mentaliteit niet verder gegaan.

Een opmerking van Kishore Mahbubani

Al meer dan twintig jaar, ik heb geleefd het leven van een nomadische intellectuele, het absorberen van ideeën op grote intellectuele kroegen, zoals Davos en Aspen, Ditchley en Pocantico.  In eerste instantie werd ik overweldigd door het vertrouwen en de energie van de westerse intellectuelen.  Ze hadden een scherpe geest, altijd de productie van nieuwe inzichten als zij spraken.

 Het is gekomen als een enorme persoonlijke schok voor mij om te zien deze zelfde groep van westerse intellectuelen nu steeds volledig blind voor de opkomende nieuwe realiteiten. In een tijd van snelle veranderingen, deze westerse geesten kant blijven staan ​​en zelfvoldaan.Ik heb geprobeerd om dit lek zelfvoldaanheid in mijn toespraken en columns.Helaas, heb ik gefaald. . Ze konden niet zien dat we op weg zijn van een monocivilizational wereld om een ​​multi-beschaving wereld.

Deze mislukkingen leerde mij een les.  De enige manier om het Westen van de noodzaak om de mentaliteit te veranderen te overtuigen was om te proberen het ontwikkelen van een alternatief wereldbeeld. Dat is de ambitieuze doelstelling van dit boek. Als we niet wakker het Westen uit haar intellectuele zelfgenoegzaamheid, zijn we op weg naar de problemen.

Geen opmerkingen: