donderdag 28 maart 2013

Russisch geld verdween op 1 dag uit Cyprus.

Nu weet je direct waarom de Russen zich zo kalm hielden bij het bankprobleem in Cyprus.

Nogmaals: de kleine man is altijd het slachtoffer. SCHANDALIG.


Terwijl de Cypriotische Stavros-met-de-Pet de voorbije dagen verplicht moest aanschuiven bij de geldautomaten om uiteindelijk nog 100 euro van zijn rekening te kunnen bemachtigen, transfereerden Russische oligarchen - net die mensen die de EU eens een lesje wilde leren -  probleemloos miljoenen euro’s vanuit Cypriotische bankfilialen in Londen naar andere oorden.
'Niemand weet exact hoeveel geld de Cypriotische banken heeft verlaten en waar het naartoe is. Wel wordt nu duidelijk dat de Londense filialen van de twee banken in het centrum van de crisis -  de Bank of Cyprus en de Laïki Bank - de ganse week open bleven en geen beperkingen op de afhalingen hadden geplaatst. Bank of Cyprus is ook voor 80% eigendom van de Russische Uniastrum Bank, die geen beperkingen op afhalingen in Rusland plaatste.'
Russen zouden in totaal 22 miljard euro in Cyprus geparkeerd hebben staan, een derde van alle deposito's op het eiland en meer dan het bbp van het land. Volgens de Duitse inlichtingendienst BND zou Cyprus 80 oligarchen de Cypriotische nationaliteit hebben toegekend voor 'bewezen diensten' aan het eiland, waarbij ze dezelfde rechten als EU-burgers kregen.

Maar het geld dat ze niet bij de banken in Cyprus konden ophalen, konden ze zonder problemen afhalen bij de buitenlandse vestigingen van diezelfde banken.

Ondertussen raakte ook bekend dat Letland - een kandidaat voor toetreding tot de eurozone - door de EU werd gewaarschuwd geen Russisch geld uit Cyprus te accepteren.

Moraal van het verhaal: niet 'die slechte Russische miljardairs' zijn de grote verliezers van het weekeinde; wel de kleine, lokale kmo’s en andere gematigd rijke Cyprioten, die geen kant meer op konden. Nu Russisch geld verdwenen is, zullen de twee voormelde banken enkel nog op het nog niet versluisde geld beslag kunnen leggen en dat is voornamelijk eigendom van Cyprioten en rijkere expats.

Een les in nieuwe monetaire real-politikschrijft Zero Hedge: een ganse natie die een groep rijken naloopt wordt uiteindelijk door diezelfde rijken het faillissement ingeduwd.
De Russen werden niet enkel gecharmeerd door het mediterraanse klimaat, maar ook door de lokale bedrijfsbelasting van 4%. Cyprus fungeerde dan ook jaren lang als een grote witwasstraat voor Russisch misdaadgeld. Zowel de Russen als de Cypriotische regering vaarden jarenlang wel bij deze witwascarrousel.
Maar nu komen die Russen nooit meer terug...

woensdag 27 maart 2013

Zonder 1 schot af te vuren word een land ten gronde gebracht.

Heb al dikwijls gezegd dat we in een moderne vorm van comminisme leven, hier is weer zo een voorbeeld.

- waar zijn de rechten van deze mensen?
- waar is de vrijheid van deze mensen?
- waar is democratie?

Op " 1 " minuut gaat alles eraan  voor de moeite.   CYPRUS

De zogezegde intelectuelen zetten de mensen voor schut. Zij die beweren letters te hebben gestudeerd slagen  erin, in het plat Nederlands gezegd: " Alles naar de klote te helpen "

Kan je jezelf inbeelden dat je daar woont?
Wie zegt dat dit hier niet kan gebeuren.
Wij zijn ook een deel van de EU, niet?

Opmerkelijk hoe onder het Nieuwe Normaal een land vernietigd wordt zonder dat één enkel schot is afgevuurd,stelt Zero Hedge.
Terwijl 3.000 studenten voor het Cypriotische parlement hun woede uitten over de manier waarop het reddingsplan voor hun land tot stand kwam, bereiden de financiële autoriteiten op het eiland de heropening van de banken voor.
Nooit eerder waren banken in de EU tien opeenvolgende dagen gesloten.
Bankenpersoneel wordt dan ook getraind in het handelen met woedende klanten, die zich vanaf donderdag ongetwijfeld aan de loketten zullen melden en over de kapitaalcontroles en afhaalbeperkingen zullen worden geïnformeerd. Die moeten vermijden dat grote bedragen het land verlaten.
De Franse bank Société Générale berekende dat het Cypriotische bbp tegen 2017 met ruim 20% zal dalen, waarvan 5% tot 10% dit jaar. Het land zal de komende jaren dan ook permant aan het Europese geldinfuus liggen om niet alsnog bankroet te gaan.
Het persagentschap Reuters interviewde een werknemer die 30 jaar bij de Bank of Cyprus aan de slag was:
‘De bank wordt gesloten. Onze jobs, onze rechten, onze sociale voorzieningen, alles is verloren. Cyprus wordt vernietigd.’
Ook de studenten staan voor een gitzwarte toekomst: ‘Ze hebben zonet al onze dromen afgepakt, alles waar we voor werken, al wat we tot nog toe bereikt hebben, al wat onze ouders hebben bereikt,’ aldus een jonge betoger.

maandag 25 maart 2013

Europa word het museum van de wereld.

Wat Guido Dumarey hieronder schrijft heb ik al enkele jaren in mijn hoofd, als ik dit vertel tegen mensen lachen ze me uit. Ben blij dat er meerdere zijn die dit durven te zeggen. Het zal hard worden voor Europa.


De Vlaamse ondernemer Guido Dumarey doet een paar opvallende uitspraken in een interview met het jobmedium Vacature. Dumarey nam vorig jaar een transmissiefabriek van General Motors in Straatsburg over, die met sluiting werd bedreigd.  In de fabriek werken een duizendtal mensen.
Zijn bedrijf wil op de site zuinige automatische versnellingsbakken produceren voor het Duitse concern ZF Group. De productie zou over twee jaar moeten worden opgestart. Daarmee zou volgens de ondernemingsraad een investering van minstens 150 miljoen euro zijn gemoeid.

Guido Dumarey specialiseerde zich in het verleden vooral in het opkopen van technologiebedrijven in moeilijken. Na het uiteenvallen van zijn holding Punch International, startte Dumarey met zijn eigen groep Punch Metals International, die inmiddels vestigingen heeft in Roeselare, Hamont en Slowakije.

In Vacature laat de zakenman zich somber uit over de toekomst van Europa:

‘Europa, dat is voor mij Bokrijk geworden. Wie jong, ambitieus en getalenteerd is, heeft hier dus niet veel meer te zoeken. De oprukkende jeugdwerkloosheid leidt stilaan tot een verloren generatie, die bovendien zal moeten opdraaien voor torenhoge vergrijzingskosten. We hebben in België een gigantisch welvaartssysteem ontwikkeld, gekoppeld aan een heel starre arbeidsmarkt, en dat is niet houdbaar.”

Op de vraag hoe Dumarey het in Frankrijk hoopt te klaren, waar de invloed van de communistische vakbond nog voelbaar is, antwoordt hij:

Toch kunnen enkel de socialisten Europa redden uit de huidige malaise. Een liberaal die wil bezuinigen, wordt op de werkvloer weggelachen, want die wil enkel de bedrijfswinst optrekken. Als een socialist wil bezuinigen, is zijn geloofwaardigheid veel groter, en luisteren de mensen. Kijk maar wat Schröder heeft gedaan in Duitsland.'
en
”Als ik een bedrijf moet herstructureren, en daarbij van de vakbond te horen krijg dat ik de boel beter volledig kan sluiten, zodat iedereen gelijk behandeld wordt: waar zijn we dan mee bezig? Ah, de vakbonden, eigenlijk zijn die totaal voorbijgestreefd.
Erg origineel is Dumareys vergelijking niet. In 2005 liet auteur Thomas Friedman - die toen pas zijn boek 'The Earth is Flat' had gepubliceerd al soortgelijke geluiden horen in een interview met NRC Handelsblad:
'En dan resteert voor Europa niets anders dan een museum. De levensstandaard zal dalen. De rest van de wereld - de VS, Zuidoost-Azië - zal harder groeien. En om toch een aanvaardbaar niveau van leven te handhaven zal de vergrijzende bevolking van Europa meer werknemers van buiten de Europese Unie nodig hebben. (...) Veel van mijn Europese critici doorzien in mijn ogen de complexiteit van het kapitalisme niet. Globalisering maakt mensen sterk, het geeft ze kracht. Europeanen kijken altijd in de eerste plaats naar de keerzijde: de armoede, de uitval van werk, de faillissementen. Maar dát is de facto de voortzetting van het marxistische denken.'

dinsdag 19 maart 2013

Staan we voor een volgende ravage een volgend 2008?


kyle bass
Kyle Bass heeft een grote positie opgebouwd tegen Japan. Hij zou zich ingedekt hebben voor een slordige $ 500 miljard. Kyle Bass is er van overtuigd dat Japan eindelijk klaar is voor de slachtbank. Als Bass gelijk krijgt, kan dit de Amerikaanse banken ontzetten veel geld kosten.
Bass vertelt dat 27-jarige “wonderkinderen” hem default protection verkochten voor Japan tegen ongelooflijk goedkope prijzen, veel té goedkoop zelfs. De banken beginnen zich nu pas te realiseren dat ze zelf teveel risico’s nemen en dat een blow-up van de Japanse obligatiemarkt wel degelijk tot de mogelijkheden behoort.
De banken hebben Bass al gecontacteerd en beleefd gevraagd om zijn positie te sluiten. Dit is precies 2008 terug zegt Bass, net voordat de huizenmarkt en de daarbij behorende derivatenmarkt instortte. Ik heb dan ook beleefd geweigerd. De AIG van de wereld is terug.

zondag 17 maart 2013

Spaargeld is niet langer veilig meer of denk je van wel.


Cyprus krijgt als vijfde land in de EU een "bail-out". 10 miljard euro voor een land met 1,1 miljoen inwoners.
Het bijzondere is echter dat Europa Cyprus dwong om de spaartegoeden van de depositohouders aan te spreken. Wie minder dan 100.000 euro op een rekening heeft staan, verliest in één klap 6,75%. Bedragen boven de 100.000 euro zien zelfs 9,9% wegvloeien.
Van een trendbreuk gesproken!
Tot op heden heeft Europa er letterlijk alles aan gedaan om de spaarder maximaal te beschermen. De garanties werden overal in Europa opgetrokken tot 100.000 euro en de bevolking kreeg de impliciete garantie dat iedere bank gered zou worden.
Toen vorig jaar het Europees banksysteem dreigde om te vallen, beloofde Draghi zelfs onbeperkte middelen beschikbaar te maken om PIGS-papier op te kopen. De spaarder was opnieuw gerustgesteld. Zijn geld bij de bank was veilig.
Tot dit weekend alles werd omgegooid in Cyprus. Alle inspanningen van de voorbije jaren werden hier tenietgedaan door één simpele beslissing.
En voor wat? Voor de magere 5,8 miljard euro die dit kan opleveren? Dat verdwijnt toch in het niets in het geheel der dingen!
Je zou kunnen stellen dat het "maar" om 6,75% of 9,9% gaat. Dat is ook zo. Vandaag.
Belangrijker is echter de boodschap die je als spaarder krijgt. Zal bij toekomstige reddingsoperaties de spaarder opnieuw moeten bijdragen? En misschien worden de heffingen dan groter? Terechte vragen, me dunkt.
Vragen die vanaf morgen in Griekenland, Spanje en Portugal gesteld worden. Ik kan me voorstellen dat zij opééns heel anders aankijken tegen hun spaargeld.
Europa heeft nu immers getoond bijzonder ver te willen gaan om de euro te redden. Niets of niemand is nog veilig.
Hetgeen we in Cyprus zien gebeuren, is in ieder geval een "game-changer" van jewelste. De onrust zal toenemen en probeer dan de bevolking nog maar eens gerust te stellen dat het spaargeld veilig is. Met deze beslissing verliest men alle geloofwaardigheid.
De euro kan best klappen krijgen de komende maanden. Spaargeld zal opnieuw in beweging komen. Het zal stromen van de PIGS-landen naar Duitsland, maar ook naar Zwitersland en waarschijnlijk de Verenigde Staten.
En uiteraard richting goud. Goud wordt nu opééns een heel aantrekkelijk alternatief voor spaargeld. Spaargeld wordt hier eigenlijk dood geklopt. Niet alleen verlies je jaarlijks enkele procenten aan inflatie die niet door rente gecompenseerd wordt, maar nu komt daar ook nog de vrees bij dat de overheid het zomaar van je zal afnemen.
Bye: Maarten Verheyen.

dinsdag 5 maart 2013

Goud: zijn verleden ! Toekomst ?


Goud en zilver doen het niet best de laatste tijd. En dat werkt behoorlijk op de zenuwen van beleggers die deze edelmetalen om de verkeerde reden hebben gekocht. En op die van mensen die goud in september 2011 kochten of in oktober 2012.
In dit artikel beloofde ik u om uitgebreid in te gaan op de ontwikkeling van de goudprijs en om u te proberen te helpen om de zaken in (historisch) perspectief te plaatsen.
Het vervelende van beleggen...
... is dat in geen enkele bull markt de koersen recht omhoog gaan. Iedere bull markt gaat gepaard met forse correcties. Daarom is het belangrijk om je iedere keer weer dezelfde vraag te stellen, namelijk:
Zijn de voorwaarden voor een bull markt in goud nog altijd aanwezig?
En is er reden om te verwachten dat dit het komende jaar zal veranderen?
Eerst ga ik u even laten zien dat de recente daling van de goudprijs kinderspel is met de daling die we tijdens de vorige bull markt in goud zagen, namelijk die van de jaren '70. Kijkt u eens naar de volgende grafiek:

40% daling in acht maanden tijd

Deze grafiek laat goed zien hoe goud eind 1974 nog rond $184 noteerde en dat de goudprijs eind 1976 maar liefst 27% lager noteerde op $134.
En dit zijn nog slechts de december prijzen. In augustus 1975 noteerde goud zelfs $110. Dat was een daling van 40% in slechts acht maanden tijd!
Iemand die eind 1974 goud kocht, keek vervolgens tot begin 1978 tegen verlies aan. En hoewel al die tijd alle voorwaarden voor een bull markt in goud aanwezig bleven, verkochten de meeste particulieren zwaar gefrustreerd hun goud in de jaren 1975-76.
Kijkt u nu op onderstaande grafiek even wat vervolgens in de jaren 1977-1980 gebeurde.
U ziet dat de goudprijs steeg tot maar liefst $600 in 1980. In de eerste twee maanden van 1980 noteerde goud zelfs rond $675. Op deze grafiek ziet de daling van 1975-76 er slechts uit als een onbeduidende correctie.
De meeste particulieren leden verlies én misten de hype fase
Dit terwijl wél gold dat de meeste particulieren die in 1974 goud kochten, het binnen één tot twee jaar weer verkochten, daardoor verlies leden én de hype fase van de bull markt misten.
Eind 1979, begin 1980 werden de voorwaarden voor een bull markt in goud weggenomen door Paul Volcker. Hij ging de Amerikaanse centrale bank leiden en kondigde aan dat het beteugelen van inflatie zijn belangrijkste prioriteit was.
Als belegger hoefde je vervolgens niet in de stress te schieten, want je had nog het gehele jaar 1980 om je goud met een prachtige winst te verkopen.
Dat was het verleden. Terug naar het heden
Kijken we nu even naar huidige bull markt, ofwel naar de ontwikkeling van de goudprijs in de afgelopen jaren. Zie onderstaande grafiek.
U ziet dat de goudprijs sinds de start van de huidige bull markt aan het einde van ieder jaar hoger noteerde dan het jaar voordien. En dat van een écht serieuze correctie nooit sprake is geweest.
Als je deze grafiek bekijkt, dan zou je direct zeggen dat het de hoogste tijd is voor een serieuze correctie. En dat is dan ook iets waar diverse topbeleggers op hopen. Met de nadruk op hopen, want er zijn zeer goede redenen waarom die stevige correctie er tot nu toe nooit is gekomen.
Conclusie
Niemand weet hoe de korte termijn eruit ziet. Wat ik wél weet is dat de voorwaarden voor een bull markt in goud (en zilver) nu zelfs nog meer aanwezig zijn dan enkele jaren geleden.
Daarom blijf ik periodiek bijkopen. Als de goudprijs fors is gestegen (zoals in oktober) koop ik wat minder bij. En als de goudprijs (zoals nu) is gedaald, koop ik juist meer bij. Volgens mijn bescheiden mening zijn dit de beste aanbieders.

maandag 4 maart 2013

Bekijk deze video: de vastgoedbubbel van China.

Het Amerikaanse nieuwsmagazine ’60 Minutes’ bracht deze week een reportage die de titel ‘China’s vastgoedbubbel’ meekreeg. De Chinese spooksteden zijn geen nieuws en ze werden eerder al in beeld gebracht. Maar de ware omvang van het fenomeen wordt pas echt duidelijk wanneer lege straat na lege straat, lege wijk na lege wijk en verlaten stad na verlaten stad in beeld worden gebracht. Economen zien in de spooksteden het beste bewijs van een Chinese vastgoedbubbel. Nieuwe middenklassers kochten appartementen in de hoop dat de waarde toeneemt. Dat gebeurde de voorbije jaren, maar ook de waarde van een appartement in een spookstad, botst al snel op haar grenzen. Anderen ontkennen dat zich een bubbel heeft gevormd en zijn er van overtuigd dat deze lege metropolen straks zullen bruisen van activiteit, maar volgens analisten kan de doorsnee Chinees dit soort huizen en appartementen gewoon niet betalen. Een van de geïnterviewden, Wang Shi, de CEO van China’s grootste bouwbedijf Vance, zegt in de reportage dat de bubbel een feit is en dat vele projectontwikkelaars diep in de schulden zitten. Velen hebben projecten onafgewerkt achtergelaten door gebrek aan geld. Mocht de vastgoedbubbel echt barsten, dan is China volgens hem rijp voor zijn versie van de Arabische Lente.


zaterdag 2 maart 2013

Goudmanipulatie overduidelijk ja of neen?


Er is al veel geschreven over de manipulatie van de goud-(en zilver)prijs. Maar de laatste tijd wordt het wel overduidelijk dat er iets niet klopt in de markt. Er zijn gewoon teveel zaken die niet anders te verklaren zijn dan door een manipulatie van de markt. Silverdoctors legt uit.
5 jaar geleden sprak niemand nog over een manipulatie van de goudprijs. GATA bond de kat de bel aan, maar werd in het begin nog voor gek verklaard. Maar al snel volgden John Embry en Jim Sinclair, toch niet van de minste. Ook Eric Sprott heeft de laatste jaren bewezen met cijfermateriaal dat de goudprijs gemanipuleerd wordt. En obligatiekoning Bill Gross geeft momenteel ook de voorkeur aan goud.
Op de zilvermarkt worden bijvoorbeeld soms grote short-contracten (van onder andere 2,5 keer de jaarproductie) op de markt gegooid op enkele minuten tijd waardoor de prijs sterk daalt. Ook op de goudmarkt zien we dergelijke bewegingen.
En hoe verklaar je al de aankopen van goud in 2012? De jaarproductie van de goudmijnen bedroeg ongeveer 2.500 ton, China en India samen kopen al ongeveer 2.000 ton, centrale banken zijn goed voor 500 ton. Waar komt de rest van het goud dan vandaan? Het hergebruik van goud daalde vorig jaar ook al met 50 %. En al de ETF's die goud moeten kopen, en juweliers? Het is duidelijk dat er ergens iets niet pluis is in het verhaal van de favoriete edelmetalen goud en zilver.
- See more at: http://www.beurs.com/2013/02/28/goudmanipulatie-is-nu-overduidelijk/17799#sthash.kOMDzMWI.dpuf