Spanje verbood onlangs de cashtransacties boven 2.500 euro; Italië doet dat straks zelfs voor transacties boven duizend euro. Beide landen willen zo optreden tegen belastingontduiking. Toch biedt een verbod op cashtransacties nog veel meer voordelen, niet in het minst het einde van de boom-en-bust-cyclus, schrijft Mathew Yglesias op Slate.com.
Mainstreameconomen zitten al een hele tijd met een probleem. Om aan monetaire politiek te doen, moet de interestvoet worden gemanipuleerd, maar die kan niet onder nul zakken. Tenzij cash-transacties verboden worden.
Centrale banken kunnen de meeste recessies - die volgens de nieuw-Keynesianen het gevolg zijn van de onderbenutting van productiegoederen - bestijden door de consumptievraag te stimuleren. Dat gebeurt door de rentevoet te verlagen, waarna mensen meer gaan lenen om te kunnen consumeren. Die theorie botst tegen haar grenzen aan wanneer de rentevoet niet meer kan dalen. Met andere woorden, wanneer die rentevoet in de buurt van nul procent komt, zoals dat nu het geval is. En waarom kunnen rentevoeten niet lager dan 0%. Omdat er cash in het systeem zit.
Een negatieve interest betekent dat consumenten worden aangespoord om het geld van hun rekening te halen en het onder een matras te verbergen. Dit zou - in het huidige systeem waarbij banken slechts een percentage van de deposito’s in reserve houden - een catastrofe veroorzaken, omdat banken dat geld niet fysiek in voorraad hebben.
Maar wat als alle economische transacties elektronisch gebeuren? Dan is de enige manier om de negatieve rente te ontvluchten het kopen van reële goederen, wat de vraag stimuleert en het probleem van de depressie oplost.
De mogelijkheid om de rente onder de nul te verlagen zou dus de conjunctuurcyclus kunnen elimineren. Wanneer middelen in de economie worden onderbenut, zoals in het geval van werkloosheid, kan negatieve rente burgers opnieuw doen consumeren en investeren, wat de werkloosheid doet verminderen.
De kans bestaat dat massaal duurzame goederen worden aangekocht om de koopkracht te vrijwaren van de erosie van een negatieve rentevoet. Maar dit zou hogere prijzen en jobs genereren in die industrieën die die goederen en potentiële alternatieve ruilmiddelen produceren. Het is ook duidelijk dat de prijs van die goederen - zoals goud - opnieuw zou crashen wanneer de rentevoet bij het einde van de recessie opnieuw stijgt.
Er bestaan nog andere voorstellen die een gelijkaardig effect zouden hebben, zoals het gebruik van een inflationaire monetaire politiek en het plan van Brad DeLong om willekeurige serienummers van bankbiljetten te vernietigen. Maar het meest voor de hand liggende plan om de rentevoet onder nul te krijgen, en volgens Yglesias de meest waarschijnlijke, is een verbod op cash.
In januari van dit jaar schreef Andrew Stott, de managing director van Hermes Partners in Madrid, in een lezersbrief in de Financial Times al dat de ontwaarding van het biljet van 500 euro miljarden euros opnieuw in de economie zou kunnen pompen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten