woensdag 4 april 2012

Hoeveel goud heb je nodig om de inflatie voor te blijven?

Een vraag die veel gesteld wordt, is: hoeveel fysiek goud heb ik nodig om minimaal mijn vermogen te beschermen? Het antwoord op deze vraag is verrassend: relatief maar 5,75% van uw vermogen in goud is voldoende om u tegen de aanhoudende inflatie van papieren valuta te beschermen.
Casey Research heeft een gedachte experiment uitgevoerd om te analyseren hoeveel goud iemand minimaal nodig heeft om zichzelf te beschermen tegen de door politici en centrale bankiers gecreëerde inflatie. Dit experiment is uitgevoerd in dollars maar in euro’s zou het vrijwel hetzelfde resultaat opleveren. Sinds 2002 is de koopkracht van de dollar gedaald met 20% (volgens de officiële inflatiecijfers van de Amerikaanse overheid die de inflatie bewust veel te laag weergeven). Sinds 2002 hebben bezitters van goud geprofiteerd van de stijging van de waarde van goud zowel nominale als in reële koopkracht. De onderstaande grafiek geeft de waarde ontwikkeling van een beleggingsportefeuille weer van 0% allocatie in goud tot 100% allocatie in goud.
Goud, inflatie en cash geld vergeleken 2002-2011
goud, inflatie en cash geld vergeleken 2002-2011
Wanneer er uitsluitend cash dollars zouden zijn aangehouden dan zou de koopkracht hiervan nu 78% zijn van het 2002 niveau. Wanneer 5,75 procent in goud zou zijn gealloceerd dan zou de koopkracht in 2011 hetzelfde zijn als in 2002. Wanneer meer dan 5,75% in goud zou zijn gealloceerd bijvoorbeeld 33% of 50% dan zou de huidige koopkracht zijn gestegen met 200% - 250% sinds 2002. Het is echter verrassend hoeveel een kleine hoeveelheid goud al een grote hoeveelheid zekerheid kan bieden. In de praktijk komt dit neer om voor iedere $ 30.000 investering 1 troy ounce goud te kopen (bijvoorbeeld in de vorm van een gouden krugerrand of gouden maple leaf of 6 gouden tientjes).
Voor de komende 10 jaar is natuurlijk de vraag wat deze ratio zou moeten zijn. Waarschijnlijk meer dan 5,75% omdat de inflatie de komende 10 jaar veel hoger zal zijn dan de afgelopen 10 jaar. De moraal van het onderzoek volgens Casey Research? Wanneer u nog geen fysiek goud bezit, zorg dan dat u dit zo snel mogelijk krijgt. Papieren valuta worden snel minder waard en met slechts een kleine allocatie in goud kunt u de inflatie al voorblijven. Tussen de 10 en 15 % van je vermogen in fysiek goud, hiermee zit je op rozen zolang we een inflatie hebben na de hoge kant.

Geen opmerkingen: