De huidige crisis is naar mijn bescheiden mening nog maar net begonnen. En is ook nog lang niet voorbij. En dus neem ik bepaalde maatregelen. Want ik wil geen naïef slachtoffer zijn als het straks écht mis gaat. De eerste drie maatregelen die ik heb genomen, kunt u desgewenst hier nog even nalezen.
Vandaag stap 4:
Wat als de schappen in de supermarkt straks (tijdelijk) leeg zijn?
We zijn er aan gewend geraakt dat de schappen in de supermarkt iedere dag overvol liggen. Maar in een crisis is dat een stuk minder evident. Sociale onrust, stakingen, rellen, hamstergedrag en door de overheid ingestelde prijsplafonds kunnen er dan toe leiden dat schappen in supermarkten leeg staan.
Stelt u zich eens voor hoe dat zal voelen. Meer dan genoeg geld in je zak, maar geen mogelijkheid om eten te kopen.
De maatregelen die ik heb genomen zijn:
Een groentetuin
Een voorraad voedsel waarmee ik lange tijd vooruit kan.
Ik weet dat een groentetuin vooral in het dicht bevolkte Nederland niet evident is. Maar ik woon nu eenmaal in Midden-Italië en daar is het zelfs heel normaal. Ik voel me de koning te rijk als ik in de zomer even naar de groentetuin loop, wat groenten en kruiden eruit pluk, om daarmee een heerlijk gerecht te bereiden. Er gaat gewoon niets boven eten uit de eigen tuin.
Zou ik nog in Nederland of België wonen, dan zou ik vrienden en/of familie polsen om samen een groentetuin te starten. Er is er dan altijd wel één vriend of familielid bij die 'groene vingers' heeft.
50 kilo pasta.
Wat ik verder echter doe is een voorraad aanhouden van zaken die lang houdbaar zijn en die ik toch al vaak eet. Ik houd bijvoorbeeld continu een voorraad aan van ongeveer 50kg pasta. Is lang houdbaar en die 50kg gaan ook zonder crisis binnen een jaar op. Daarnaast zijn bonen fantastisch om in voorraad te hebben. Je kunt er prachtige gerechten mee maken, zijn bonen supergezond, én fantastisch voedsel als je veel sport of als je een aantal kilo's gewicht kwijt wilt spelen.
Daarnaast is het handig om blikken groenten die lang houdbaar zijn in voorraad te hebben. Tomaten uit blik zijn sowieso al veel beter voor de pasta dan verse Belgische of Nederlandse tomaten. Verder alle groenten die je nu ook al regelmatig eet en waarvan je weet dat de voorraad ook zonder crisis wel op zal gaan.
Is dit niet een beetje overdreven?Ik hoor het u denken. Ik vind het zelf absoluut niet overdreven. Ik vind het zelfs mijn plicht tegenover mezelf, mijn echtgenote én onze huisdieren om te zorgen voor voldoende voedselvoorraad. En als het over voedsel gaat dat ik ook zonder crisis regelmatig eet, dan hoef ik niet anders te doen dan eens per maand even de voorraad bijvullen. Zo kost het houden van een voedselvoorraad me geen euro extra.
Mijn advies: kijk naar uw eigen situatie, wees creatief en houd naar gelang van uw mogelijkheden een voorraad aan van voedsel dat lang houdbaar is en dat u nu al regelmatig eet.
Een productieve week toegewenst!
Jack Hoogland
Geen opmerkingen:
Een reactie posten