En dan was er deze week ook nog het rapport van Credit Suisse, "Gold: The beginning of the end of an era", waarin men probeert aan te tonen dat de stierenmarkt in goud nu voorbij is.
In het rapport geven de bankiers enkele argumenten die mij bij nader onderzoek bijzonder dunnetjes lijken. Oordeel zelf, ik heb in dit artikel mijn antwoorden op hun argumenten eens op een rijtje gezet.Mijn mening is dat de stierenmarkt in goud nog helemaal niet voorbij is.
Als ik naar de schuldenproblemen in de wereld kijk, zie ik niets anders dan een jaar of twee jaar geleden. Nothing has changed.
Of toch, de valuta-oorlog (competitieve devaluatie) begint stilaan het bij-effect van de inflatie te vertonen.
Op deze kaart heb ik even een aantal landen aangeduid waar de inflatie momenteel aanzienlijk hoger is dan die van de dollar:
In al de oranje en rood gekleurde landen maakte goud nieuwe highs in 2012. Al die landen zitten met andere woorden niet in zak en as over het gele metaal, voor de honderden miljoenen burgers biedt het nog steeds een prima bescherming tegen geldontwaarding.
Met de yen die onder Shinzō - we-moeten-meer-geld-printen - Abe op korte tijd 15% daalde, is metJapan nu ook het eerste kernland uit het westen toegetreden tot het clubje van landen met hoge inflatie. Goud steeg er het voorbije jaar met 35% en maakte een paar dagen geleden nog een nieuwe high.
De olie op het Japanse inflatievuur zal komen van obligatiehouders die hun posities beginnen dumpen. Zo gaf het grootste Japanse pensioenfonds, in het verleden altijd de grootste afnemers van yen-obligaties, onlangs aan na te denken over de verkoop van Japanse staatsobligaties.
Kijken we naar de andere westerse kernlanden, dan zien we dat de geldpers op volle toeren aan het draaien is.
De "true money supply" (TMS) van de economen van de Oostenrijkse School meet de hoeveelheid geld in de economie die onmiddellijk kan gespendeerd worden.
Welnu, als de trend van de voorbije 3 maanden zich voor de rest van het jaar verderzet, dan zullen we in de EU een stijging van de TMS met 12,3% zien, in Groot-Brittannië zal die met 17,3% stijgen, en in de V.S. met 18,6%. Dat zijn geen kleine cijfers! Onze noorderburen de Britten zouden wel eens de volgende kunnen zijn om Japan te volgen in een inflatie-spiraal.
Om deze redenen geloof ik niet dat de seculaire stierenmarkt in goud voorbij is. Want stoppen met printen is geen alternatief, dan gaan praktisch alle westerse banken en overheden namelijk onmiddellijk failliet.
Het is ook in dit opzicht dat we de stijgende aandelenmarkten moeten interpreteren. Zoals Kyle Bass onlangs zei: "De aandelenmarkt van Zimbabwe zette de beste prestaties neer van het voorbije decennium - maar nu kan je met de waarde van je portefeuille nog maar 3 eieren kopen."
Is het mogelijk dat goud en zilver op korte termijn nog wat verzwakken, bijvoorbeeld bij een correctie in de aandelenmarkten? Ja, dat kan zeker. Dat wordt een mooi moment om de posities aan te vullen, zowel in het metaal als in de mijnen.
Denk als een bokser
Dit is een artikel dat ik eerder in april publiceerdeHet is van cruciaal belang om in deze periode van consolidatie en teleurstelling de moed niet te verliezen: met het accumuleren van fysiek goud en zilver verklaar je je onafhankelijkheid van het financieel systeem, en dat is precies wat je tot overwinnaar zal maken, wat je in staat zal stellen te kopen op het dieptepunt wanneer niemand anders het kan. Nu accumuleren en op z’n minst houden betekent dat je toe zult treden tot het clubje mensen waarover alle anderen zullen uitroepen: “Had ik maar gedaan zoals hem/haar!”.
En die onafhankelijkheid is essentieel, want we hebben nog niets gezien in deze crisis (vraag dat maar eens aan een Argentijn): de obligatiemarkten zullen crashen, we krijgen zeer hoge inflatie, en er komt een gigantische golf van faillissementen op ons af.
En in die orkaan zullen goud en zilver de veilige havens bij uitstek zijn, daar twijfel ik geen moment aan.
Alleen moeten we tot het zover is nog een tijd in de goelag van de marktmanipulatie zitten, waarbij we als een stressbal worden platgeduwd door bankiers die hun laatste chips aan het verspelen zijn in een casino van papier.
We zullen nog versteld staan over hoe hard de goudprijs zal stijgen. Ik geloof Jim Sinclair volledig als hij zegt dat de prijzen zo hoog zullen worden dat ‘je haar ervan in brand zal staan’. Maar door te dromen maken we onszelf niet altijd sterker.
Een bokser wint geen wedstrijd als hij tijdens de match over de overwinning droomt. Hij wint ze wel als hij zich voorbereidt op de volgende klap die hij zal moeten incasseren.
Hartelijke groet,
Tuur Demeester
Geen opmerkingen:
Een reactie posten