maandag 24 december 2012

Niet te geloven: 45.000 ambtenaren van de EU krijgen volgend jaar 5,5 % meer loon.

De 45.000 ambtenaren van de EU krijgen vanaf januari 2012 ruim 5,5% meer salaris uitbetaald. Dat meldt de Frankfurter Allgemeine Zeitung. De lidstaten zijn het niet eens geworden over de verlenging van een in 2004 ingevoerde solidariteitsbelasting, waardoor deze per 1 januari volgend jaar de facto wegvalt.
Omdat de ambtenaren tussen de 2.600 en 18.000 euro per maand vangen, gaat het vaak om honderden euro’s opslag. In dat bedrag zijn onkostenvergoedingen, financiële voordelen en andere toelagen niet eens meegerekend.
De voorbije jaren konden de EU-ambtenaren, ondanks de vaak diepe crisis in de landen waaruit ze afkomstig zijn, telkens opnieuw al op een indexaanpassing van zo'n +1,7% rekenen.
Groot-Brittannië had voorgesteld de solidariteitsbelasting met één jaar te verlengen om de EU zo de tijd te geven een nieuw ambtenarenstatuut uit te tekenen. Maar België en Luxemburg - 2 landen die netto-ontvangers zijn vanwege de Europese instellingen op hun grondgebied - stemden tegen. Omdat dit soort beslissingen unaniem genomen moet worden, haalden de Britten dus bakzeil en raakte men niet tijdig tot een overeenkomst.

Volgens Anthony Gravili, de woordvoerder van Maroš Šefčovič, die verantwoordelijk is voor de Europese Administratie, gaat het niet om een netto loonsverhoging van 5,5%, maar zullen de 45.000 eurocraten volgend jaar wel 5,5% minder belasting betalen op hun salaris.

Geen opmerkingen: