HSBC is nu onder verdenking gebracht van het witwassen van geld voor Mexicaanse drugskartels. We zien nu bijna dagelijks banken aangeklaagd worden. Aangeklaagd voor zaken die ze soms al tientallen jaren doen. Immers is het toch geen verrassing dat ze dit soort zaken doen? Waarom denkt u dat deze banken enorme kantoren hebben in de belastingparadijzen? Dat is puur en alleen om geld wit te wassen. Iedereen weet het en autoriteiten maken er zelf ook gebruik van via hun geheime diensten.
Waar er hier sprake van is, is een verandering in de sociale trend. Die sociale trend heeft weer te maken met de beurs.
Het feit dat we nu banken straffen voor zaken die ze twintig jaar en lager oogluikend mochten doen is puur het gevolg van het feit dat onze stemming anders is geworden.
In een goede tijd is het laisser faire. Iedereen mag alles, we kijken niet zo nauw.
In een verslechterende economie gunnen we anderen de winsten niet, zeker niet als we het idee hebben dat ze die winst niet eerlijk verkregen hebben. Autoriteiten hebben in zo’n social mood periode weinig aansporing nodig om in actie te komen. Niet voor niets is de AFM in Nederland de laatste jaren gegroeid tot een enorm bedrijf met 560 personen in dienst.
Veel van die zaken die in zo’n strenge periode worden opgepakt duren in de rechtszaal overigens zo lang, dat de uitspraak vaak komt in de volgende social mood periode. Vaak worden die zaken dan geseponeerd.
Dat is dan ook de reden dat men maar in beroep blijft gaan. Met het verstrijken van de tijd veranderen de opvattingen over de misdragingen vanzelf weer. Je moet als bank nu slechts rechtszaken rekken tot het juiste moment of je koopt ze snel af met een schikking.
Hoe kom ik aan deze wijsheid? Het staat prachtig beschreven in de studie “Socionomics” van Robert Prechter. http://www.beursbox.nl/files/html/socionomics.html
Geen opmerkingen:
Een reactie posten