donderdag 18 april 2013

10 redenen om niet naar het nieuws te kijken, luisteren of te lezen.


Nieuws is slecht voor je gezondheid, leidt tot angst en agressie en verhindert je creativiteit en denkproces,”schrijft de Zwitserse auteur Rolf Dobelli in The Guardian.
Dobelli geeft tien argumenten voor zijn stelling dat nieuws even slecht voor je geest is als suiker voor je lichaam.
  1. Nieuws misleidt. De media hebben een onverzadigbare honger naar sensatie en maken van elke mug een olifant. Terrorisme en vliegtuigcrashes zijn volgens Dobelli goede voorbeelden van dramatische onderwerpen die statistisch gezien ronduit irrelevant zijn.
  2. Nieuws is onbelangrijk. Het voorbije jaar heb je wellicht vele duizenden artikels gelezen. Kan je er echter één opnoemen dat je geholpen heeft om een betere beslissing te maken in je leven? Nieuwsconsumptie zou je een concurrentieel voordeel opleveren, maar niets is minder waar: hoe minder nieuws je consumeert, hoe minder tijd je verspilt.
  3. Nieuws verklaart niets. Nieuwsitems zijn praktisch altijd oppervlakkig. ‘Feiten’ zijn nutteloos zonder de onderliggende context, maar die is vaak te complex om in zo’n item te behandelen.
  4. Nieuws is slecht voor je gezondheid. Paniekerige verhalen in de media hebben een nefast gevolg op je hormonenbalans, hersenen en immuunsysteem. Bovendien word je er vaak ook angstig, agressief en minder empathisch van.
  5. Nieuws bevestigt je vooroordelen. We houden van artikels die onze vooroordelen bevestigen met als gevolg dat onze denkfouten zich blijven vermenigvuldigen.
  6. Nieuws verhindert onafhankelijk denken. Nieuwsartikels houden je hand vast en vertellen je rechtstreeks wat je moet denken. Ook leiden ze je constant af met onophoudelijke stroom van nietszeggende informatie waardoor je eigen denkvermogen daalt.
  7. Nieuws is verslavend. Een nieuwsitem komt nooit alleen. In de dagen en weken die er op volgen, verschijnen er regelmatig follow-ups die we ook consumeren. Op deze manier houdt de vicieuze cirkel nooit op.
  8. Nieuws verspilt tijd. Het is gemakkelijk om elke week minstens een halve dag aan nieuwsconsumptie te verliezen. Je kan veel betere dingen doen met je tijd.
  9. Nieuws maakt ons mak. De dagelijkse stortvloed aan nieuwsberichten over zaken die we niet kunnen veranderen maakt van ons passieve, fatalistische schapen.
  10. Nieuws doodt onze creativiteit. Weinig creatieve genieën waren of zijn nieuwsjunkies, maar oncreatieve geesten verslinden vaak nieuws zoals drugs. In het nieuws hoor je over oude oplossingen, maar je leert nooit hoe nieuwe oplossingen te bedenken.

dinsdag 2 april 2013

Goud - Zilver: fysiek of mijnaandelen, kopen ja of neen.

Intressant interview: moeite waard om te kijken. Willem Middelkoop.

Willem Middelkoop: 'Komende jaren fysiek tekort aan goud' from 7 ditches tv on Vimeo.

Willem Middelkoop is de meest bekende goudexpert in de lage landen. In dit interview op Vimeovertelt hij onder andere hoe hij in de goudbusiness terecht gekomen is, waarom de goudprijs verder zal stijgen en vooral waarom hij ervan overtuigd is dat dit hét moment is om goud- en zilvermijnaandelen te kopen.
Middelkoop is begonnen als fotograaf, maar al snel had hij door hoe hij goedkoop geld kon lenen om hier investeringen mee te doen. Op den duur kwamen de banken aan hem vragen of hij niet nog wat geld wou lenen. Daarna ontdekte hij hoe banken tot meer dan 30 keer hun eigen vermogen kunnen uitlenen en zo actief mee doen aan de geldcreatie in de wereld. Dat heeft hem aangezet om zich te verdiepen in de wereld van goud.
Volgens Middelkoop zitten we nu voor het eerst sinds 2000 terug op het beste moment om in te stappen in de goud- en zilvermijnaandelen. Deze aandelen staan nu op het goedkoopste moment in de laatste 30 jaar. Als belegger kan je pas geld verdienen als niemand ze nog wil, dit was in 2000 zo en dit is nu weer zo. Denk eraan dat de HUI tussen 2000 en 2008 met 1.700 % gestegen is.
Volgens Middelkoop kan de goudprijs de komende jaren terug verder stijgen en dan biedt deze onderwaardering een ongeziene, fantastische opportuniteit. China en Rusland zijn geschrokken van de geldontwaarding van de euro en de dollar. Sindsdien zijn beide landen een enorme positie goud aan het opbouwen. Hierdoor zal er de komende jaren ook een tekort ontstaan aan fysiek goud. De prijs voor goud zal dus moeten stijgen wat de goudmijnen zal aanvuren.