maandag 28 januari 2013

Hoe kan je de crisis oplossen?

Als we deze crisis reduceren tot de essentie, hebben we hier te maken met een simpele schuldencrisis. 

Dat is waar het om gaat. 

De schulden zijn te hoog opgelopen en eigenlijk onbetaalbaar geworden. 

Het is goed om te beseffen dat schulden eigenlijk gewoon een boekhoudkundig gegeven zijn. 

Schulden zijn niet meer dan papiertjes waarop staat hoeveel de schuldeiser te goed heeft van de schuldenaar. 

Hoe los je dit nu op?

Er zijn een aantal mogelijkheden.

De eerste mogelijkheid is om de economie sneller te laten groeien dan de schulden waardoor het makkelijker wordt om ze af te betalen. 

Dat is eigenlijk hetgeen we de voorbije jaren geprobeerd hebben en je kan niet zeggen dat het gewerkt heeft. Sterker nog, de schulden zijn sneller gestegen dan de inkomsten waardoor het probleem alleen maar groter is geworden. 

Dan blijven er eigenlijk maar 2 mogelijkheden meer over: default of inflatie. 

Bij een default zegt de schuldenaar tegen de schuldeiser: "sorry, ik kan je niet volledig terugbetalen. Laat 40% van je vordering vallen en ik doe mijn best om het restant af te lossen."

Griekenland heeft al een aantal schuldherschikkingen achter de rug en dit kon opgevangen worden. Mocht echter een groter land deze route kiezen, dan valt het systeem als een domino in mekaar. 

Er is politiek ook helemaal geen draagvlak voor deze oplossing. Een econoom die het idee nog maar durft te opperen, wordt als een extremist gebrandmerkt. 

Wat blijft er over? Inflatie.

Als morgen iedereen twee keer zoveel verdient terwijl de schulden gelijk blijven, dan is het probleem in één klap opgelost. 

Roosevelt bewees in 1934 dat dit in één pennetrek kan door de prijs van de dollar te devalueren ten opzichte van het goud. 

De wereld zat nog op een goudstandaard en de Amerikaanse president besliste om de goudprijs te verhogen van $20 naar $35 per ounce. Dit is in feite een devaluatie van de dollar met 43%.

Ook vandaag kijkt ieder land van de wereld naar een goedkopere munt om de crisis op te lossen. Als echter iedereen een goedkope munt wil, slaagt niemand. 

Er is dan maar één oplossing: een wereldwijde devaluatie van allevaluta. Dat kan alleen maar door de waarde van deze valuta uit te hollen ten opzichte van het goud. 

Als de Federal Reserve, de ECB, de Bank of Japan, enz. morgen zeggen dat ze bereid zijn om goud te kopen tegen $5.000 per ounce, is dat de prijs. 

Goud zal dan in één trek $5.000 noteren en de prijzen van goederen en diensten zullen volgen. Ja, ook de lonen. 

Iedereen gaat gewoon drie keer meer verdienen en alles wordt drie keer duurder. Dat terwijl de schulden op het niveau van vandaag blijven hangen. 

Iedereen wint, behalve degene die de schulden in handen heeft. Hij bezit nog evenveel maar heeft plots drie keer meer nodig om hetzelfde te kopen. 

Dit proces kan snel gaan (in één dag, zoals in 1934) of geleidelijk aan. Maar het zal hoe dan ook gebeuren. 

Maarten Verheyen

Geen opmerkingen: