maandag 17 september 2012

Gaan we nog pensioen trekken?

Pensioenen staan onder druk en komen de komende jaren steeds verder onder druk te staan. Fouten in het verleden, beleggingen in staatsobligaties van risicolanden, toenemende vergrijzing en de huidige enorm lage rente zorgen ervoor dat het de komende jaren onmogelijk zal zijn om (de koopkracht van) pensioenen te handhaven.

In het filmpje hieronder een goede uitleg over waarom het een grote fout is om uw toekomstige pensioen als een zekerheid te beschouwen. Zal zo over heel West Europa gaan.







vrijdag 14 september 2012

Zilver aan de voet van een enorme klim?

Een uitspraak van Bill Murphy die met GATA al jaren strijd tegen de prijsmanipulaties van goud en zilver.

De manipulaties worden door Willem Middelkoop overigens uitvoerig beschreven in zijn nieuwste boek. Beurs Magazine heeft een exclusieve voorpublicatie.

Nick Laird publiceerde enkele dagen geleden nog een mooie grafiek die de zilvermanipulatie blootlegt.

Hij vergeleek de shortpositie in zilver met die in andere grondstoffen.

Blijkt dat de vier grootste traders (zeg maar banken) een shortpositie hebben die overéénkomt met 95 dagen aan productie.


Tweederde van deze shortpositie mag op naam van JP Morgan geschreven worden. We spreken dan over 130 miljoen ounces zilver!

Zilver steeg $7 in de voorbije weken. Een dergelijke beweging is een "swing" van $910 miljoen voor JPM.

Hoe kan je nu blijven volhouden dat de zilverprijs niet gemanipuleerd wordt wanneer één partij een dergelijk grote positie aanhoudt?

Bart Chilton, een commissaris van The Commodity Futures Trading Commission (CFTC), vond voldoende bewijzen voor manipulaties van de zilverprijs.

Nadien werd een uitvoerig onderzoek gestart maar begin augustus schreef de Financial Times dat het onderzoek zou stopgezet worden wegens een gebrek aan bewijzen.

Bart Chilton ontkende echter en omschreef het artikel als "prematuur" en "onjuist".

Het is misschien toeval, maar is het niet opmerkelijk dat zilver bijna 30% hoger ging na geruchten over het stopzetten van het onderzoek?

We staan hier voor een bijzonder explosieve situatie.

JP Morgan heeft een gigantische shortpositie opgebouwd die je niet zomaar kan terugdraaien.

Als JPM deze shortpositie wil opheffen, moet men in de markt 130 miljoen ounces zilver kopen.

Dat dit geen evidentie is, blijkt uit de recente ervaring die Eric Sprott had. Hij kocht begin augustus 7 miljoen ounces zilver en zes weken later werden nog steeds niet alle ounces afgeleverd.

We spreken hier over een bescheiden 7 miljoen ounces, mensen! Dat is niets in vergelijking met de monsterpositie van JPM.

Er beweegt duidelijk iets in de markt.

James Turk van Goldmoney deed in het verleden al een aantal straffe voorspellingen, maar zijn laatste voorspelling slaat echt alles.

Turk meent dat zilver naar $68 tot $70 kan stijgen ... in de komende twee tot drie maanden!



groeten,




Maarten Verheyen

donderdag 13 september 2012

The Aftershock Survival Summit.

Is een heel intressant boek uit met uitleg en de moeite waard is om te lezen.
Hier een documentaire over een van de economisten.

woensdag 12 september 2012

Tips om in aandelen te beleggen als we op inflatie afstevenen.

In slechte tijden zoeken mensen naar alternatieven, edelmetalen, aandelen, real estate, bij aankoop van aandelen, koop niet zomaar aandelen: let op volgende punten.

Beleg altijd in aandelen:

1. van bedrijven met een sterke vermogenspositie.
2. van bedrijven die veel geld in kas hebben.
3. van bedrijven die winst maken, dus waarde toevoegen.
4. met een zo laag mogelijke koers winst verhouding.
5. van bedrijven met een RoE van hoger dan 15%.

maandag 10 september 2012

Hyperinflatie: bekijk deze visie...!

Het betreft een interview met miljardair Frank Giustra.

Het gebeurt zelden dat iemand op een zó duidelijke en begrijpelijke manier vertelt waarom we de komende jaren geconfronteerd gaan worden met hyperinflatie. En vooral waarom het onvermijdelijk is.

Het interview duurt maar liefst 45 minuten, maar is het bekijken meer dan waard.


zondag 2 september 2012

Banken - overheden en drugkartels, wat hebben ze gemeen?

HSBC is nu onder verdenking gebracht van het witwassen van geld voor Mexicaanse drugskartels. We zien nu bijna dagelijks banken aangeklaagd worden. Aangeklaagd voor zaken die ze soms al tientallen jaren doen. Immers is het toch geen verrassing dat ze dit soort zaken doen? Waarom denkt u dat deze banken enorme kantoren hebben in de belastingparadijzen? Dat is puur en alleen om geld wit te wassen. Iedereen weet het en autoriteiten maken er zelf ook gebruik van via hun geheime diensten.
Waar er hier sprake van is, is een verandering in de sociale trend. Die sociale trend heeft weer te maken met de beurs.
Het feit dat we nu banken straffen voor zaken die ze twintig jaar en lager oogluikend mochten doen is puur het gevolg van het feit dat onze stemming anders is geworden.
In een goede tijd is het laisser faire. Iedereen mag alles, we kijken niet zo nauw.
In een verslechterende economie gunnen we anderen de winsten niet, zeker niet als we het idee hebben dat ze die winst niet eerlijk verkregen hebben. Autoriteiten hebben in zo’n social mood periode weinig aansporing nodig om in actie te komen. Niet voor niets is de AFM in Nederland de laatste jaren gegroeid tot een enorm bedrijf met 560 personen in dienst.
Veel van die zaken die in zo’n strenge periode worden opgepakt duren in de rechtszaal overigens zo lang, dat de uitspraak vaak komt in de volgende social mood periode. Vaak worden die zaken dan geseponeerd.
Dat is dan ook de reden dat men maar in beroep blijft gaan. Met het verstrijken van de tijd veranderen de opvattingen over de misdragingen vanzelf weer. Je moet als bank nu slechts rechtszaken rekken tot het juiste moment of je koopt ze snel af met een schikking.

Hoe kom ik aan deze wijsheid? Het staat prachtig beschreven in de studie “Socionomics” van Robert Prechter. http://www.beursbox.nl/files/html/socionomics.html